Hoe vermijd ik schade door bevriezing?
Wij willen uw aandacht trekken op maatregelen die u moet nemen om de woning te beschermen tegen vriesweer.
Hoe bescherm ik mijn leidingen tegen vorst?
Water bevriest bij 0° Celcius. Een gewone isolatie kan bevriezing wel enkele dagen vertragen, maar is onvoldoende bij hevige of langdurige vorst. In dat geval volgt u best volgende aanbevelingen:
- Zorg ervoor dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen en radiatoren steeds boven het vriespunt blijft.
- Als het niet mogelijk is een vorstgevoelig lokaal te verwarmen, kan u een elektrisch verwarmingslint rond de leiding plaatsen. Let op voor kunststofbuizen: deze kunnen smelten door de warmte. Knutsel niet zelf iets in elkaar, maar doe beroep op een vakman. U kan ook tijdelijk een elektrisch verwarmingstoestel plaatsen.
- Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en leidingen in of tegen koude buitenmuren.
- Controleer u voor de winter of de hoofdkraan goed sluit en de leegloopkraantjes in de buurt van de hoofdkraan goed werken. Zo komt u in de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan.
Hoe bescherm ik de watermeter in mijn meterput in de garage tegen vorst?
- Het is belangrijk ervoor te zorgen dat geen koude lucht in de meterput kan.
- Draai de watermeter en de leidingen in de watermeterput in met glaswol of rotswol, wollen sjaals of dekens.
Wat doe ik als mijn leidingen bevroren zijn?
- Indien nergens in de woning stromend water is, zijn wellicht de leidingen bevroren. Ontdooi het gedeelte binnenshuis met een haardroger (begin ter hoogte van de hoofdkraan of de collectoren). Beweeg de haardroger voortdurend heen en weer. Let op met openstaande kranen. Gebruik nooit een brander en let op voor smeltgevaar bij kunststofleidingen. Als de watermeter of de aftakking buiten de woning bevroren is, moet u contact opnemen met de watermaatschappij.
- Is de binneninstallatie geheel of gedeeltelijk bevroren? Gebruik ook dan een haardroger om te ontdooien. Vertrek aan het tappunt en zak zo af naar de hoofdkraan. Draai eerst de hoofdkraan dicht.
- Als de leidingen ontdooid zijn, kan u de hoofdkraan een beetje opendraaien. Indien u de hoofdkraan meteen volledig opendraait en er buizen gesprongen zijn kan dit leiden tot waterschade als gevolg. Controleer dus eerst of er geen lekken zijn.
- Krijgt u de leidingen niet ontdooit, dan zit er niets anders op dan te wachten tot de leidingen vanzelf ontdooien. In dit geval houdt u de hoofdkraan best dicht als u niet thuis bent of gaat slapen. Zo vermijdt u waterschade na eventuele lekken bij plotse dooi.
Hoe bescherm ik de centrale verwarmingsinstallatie tegen bevriezing?
- Uw centrale verwarmingsketel moet bij vriesweer altijd aan staan. Zet hem ’s nachts of als u niet thuis bent nooit uit. Zet de thermostaat niet lager dan 16 graden en draai alle radiatoren minstens een beetje open.
- Zorg ervoor dat het niet vriest op de plaats waar uw ketel hangt. Als uw ketel bevriest, heeft u geen verwarming meer en kan de volledige installatie in uw woning bevriezen: leidingen en radiatoren.
- Laat bij extreme koude de garagepoort niet openstaan.
- Zorg ervoor dat de temperatuur in uw woning nooit lager is dan nul graden. Anders bevriezen uw radiatoren en gaan ze bij ontdooiing lekken.
Wat moet ik doen als ik een lek heb door vorst?
- Draai onmiddellijk de hoofdkraan aan de watermeter dicht.
- Is er een lek achter de meter, contacteer een aannemer naar keuze.
- De kosten voor herstelling of vervanging moet u zelf betalen.
- Is er een lek aan of voor de meter, contacteer de watermaatschappij.
Wie is verantwoordelijk als er schade ontstaat door bevriezing?
- Het is de plicht van de huurder om de watermeter, kranen, leidingen, radiatoren en centrale verwarmingsketel te beschermen tegen bevriezing.
- Hij moet dan ook instaan voor herstelling of vervanging.
- Hij is ook verantwoordelijk voor waterschade als gevolg van lekken door bevriezing.
- Een brandverzekering dekt de schade aan bevroren installaties niet.
Meer onderhoudtips...