Geschiedenis

De Mandel werd gesticht op 3 september 1920, en is hiermee één van de oudere sociale huisvestingsmaatschappijen. De bouw van sociale woningen vormde een wezenlijk onderdeel van de heropbouw na de Eerste Wereldoorlog.


De Mandel werd erkend door de Nationale Maatschappij voor de Huisvesting (NMH) op 29 oktober 1920. Na de ontbinding van de NMH en de oprichting van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen dienden alle sociale huisvestingsmaatschappijen opnieuw erkend te worden. De Mandel werd opnieuw erkend op 19 maart 1991. 

 

Oorspronkelijk was De Mandel enkel actief in Roeselare. In de beginjaren werd er herhaaldelijk op aangedrongen dat De Mandel een gewestelijke Woonmaatschappij moest worden. Het schepencollege van Roeselare meende echter dat in Roeselare alleen genoeg werk aan de winkel was... Tot het einde van de jaren '40 had iedere gemeente zijn Woonmaatschappij. In de jaren '40 en '50 werd overgegaan tot een aantal fusies. In West-Vlaanderen nam De Mande zes maatschappijen over:

  • De Deeve (Meulebeke) op 20.9.1938
  • De Toekomst (Lichtervelde) op 29.6.1938
  • Voor Huis en Land (Ledegem) op 24.7.1950
  • De Verwoeste Gewesten (Westhoek) in 1951
  • Eigen Haard (Ardooie) op 9.3.1958
  • Eigen Haard (Rumbeke) op 4.7.1970

Een aantal gemeenten die voorheen niet aangesloten waren, werden eveneens aandeelhouder. Door deze fusies en toetredingen werd De Mande actief in 22 gemeenten (44 deelgemeenten). Daarmee werd zij de grootste huisvestingsmaatschappij van West-Vlaanderen.

Op 27 oktober 2005 nam De Mande de Huisvestingsmaatschappij voor Midden-West-Vlaanderen over. Hiermee verruimde zij haar werkveld. Nu beheert De Mande ook sociale leningen, en zet het werk van de HMWV verder in de regio Roeselare-Tielt.

Thuiswest start renovatiewerken in het St. Michielscomplex

Het voormalige schoolgebouw in Poperinge wordt omgebouwd tot 23 sociale huurappartementen. Benieuwd hoe het pand eruitzag voor de renovatie? Bekijk de video!

lees meer...

Thuiswest start herinneringscampagne voor registratie kandidaat-huurders in het CIR.

61% van alle kandidaat-huurders registreerden zich al op het CIR. Woonmaatschappij Thuiswest start nu een herinneringscampagne voor kandidaat-huurders die hun dossier nog niet bevestigden.

lees meer...

Project in de kijker

Project in de kijker Project te Poelkapelle, Schiethoek

Woonmaatschappij Thuiswest verkoopt 9 sociale koopwoningen in een nieuwe verkaveling Schiethoek te Langemark-Poelkapelle.

Lees meer...